Uutiset

ERILAISIA, MUTTA YHTÄ HYVIÄ MAAILMOJA

Torstai 25.2.2016 klo 20:07 - Merja Metsänen /Itä-Häme, Päivän vieras 23.2.2016


hage_350.jpg

Hage Mukwendje syntyi 25 vuotta sitten Afrikassa pienessä Namibian Okalongon kylässä. Hänen piirtämisintoaan ei kylän köyhissä ja alkeellisissa olosuhteissa katsottu hyvällä, eikä kuvantekemisen taidon kehittäminen siellä ollut muutenkaan helppoa. Kylässä ei ollut edes sähköä, joten valoisa aika oli käytettävä tarkasti ja tehokkaasti vuohien hoitoon ja koulunkäyntiin, eivätkä paperit ja kynätkään taineet olla ihan lähikaupasta ostettavissa. Hage sai aina kuitenkin jostain nipistettyä valoisan hetken myös piirtämiselle. Namibian maaseudun kouluissa ei opeteta kuvataidetta, eikä siellä ole gallerioita tai edes taiteilijoita, joten Hage on varmasti ollut kummajainen omassa kasvuympäristössään. Hän kokee kuitenkin syntyneensä taiteilijaksi, joten vaihtoehtoja ei ollut ja kehnot olosuhteet hän otti vastaan voitettavina haasteina. Jossain vaiheessa joku ymmärtäväinen sukulainen onneksi ymmärsi auttaa Hagen pyrkimään Windhoekin taidekouluun. Muutto kotikylästä suureen kaupunkiin oli valtava muutos nuorelle taiteilijan alulle. Onneksi kaupungin houkutukset eivät hullaannuttaneet nuorta miestä pilalle, vaan taiteen tekemisen uudet mahdollisuudet avasivat hänelle ihan uuden maailman; koulutusta, taidetta, taiteilijatovereita, materiaaleja ja mahdollisuuksia. Hän sai töitään myytyä ja hankki elantoa myös graafisena suunnittelijana.

Hage piirtää ja maalaa eri tekniikoin. Kehittyäkseen taiteilijana sekä saadakseen vaikutteita ja vuorovaikutusta hän tuli helmikuun ajaksi työskentelemään Joutsaan taiteilijaresidenssiin. Taas oli edessä aivan uusi maailma. Kylmää, hiljaista, lunta ja erilaisia ihmisiä ja tapoja tehdä taidetta! Hage nauttii suomalaisesta talvesta ja kuvaa itsensä lähes päivittäin lumisessa maisemassa jaettavaksi sosiaalisen median kautta ystäville Afrikkaan. Hän on myös hyvin tuottelias taiteilija, jolta syntyy päivittäin uusia piirroksia, ei mitään luonnosteluja, vaan heti suoraan valmista, paperia säästäen tietysti.

Taiteilijoille on tärkeää välillä päästä pois omista tutuista ympäristöistä, jotta taiteentekeminen ei jää junnaamaan samoihin uomiin. Hage sanoo ymmärtävänsä, että taiteella on oikeasti suuri vaikutus yhteiskuntaan. Sillä voidaan parantaa maailmaa auttamalla ihmisiä näkemään ja ymmärtämään toisenlaista ja toisin. Sen hän myös katsoo omaksi tehtäväkseen ja sitä hän toteuttaa vaikkapa tuomalla omaa Okalongon kylässä kasvanutta ihmisyyttään ja taidettaan Joutsaan ja viemällä Joutsan kokemuksiaan kuvina ja kertomuksina Namibiaan. Kaksi maailmaa ovat kohdaneet, hyvin erilaisina mutta yhtä hyvinä, kuten Hage asian kauniisti ilmaisi.

https://www.facebook.com/Hage-Mukwendje-ART-806190269404138/


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini