Uutiset

TAITEEN TILOJA

Keskiviikko 29.10.2014 klo 14:46 - Merja (Itä-Hämeen Päivän vieras kolumni 29.10.2014)


Ainakin vanhempien suomalaisten kuvataiteilijoiden keskuudessa pitää ärsyttävän sitkeästi pintansa käsitys siitä, että taiteilija on vakavasti otettava vasta Helsingissä pidetyn näyttelyn jälkeen. Säännöllisesti sikäläisissä gallerioissa esittäytyen uraa on heidän mielestään myös pidettävä yllä. Tämä on yksi taiteilijoiden itsensä ylläpitämiä ajastaan etääntyneitä sääntöjä. Tuskin Helsingin gallerioissa juuri sen enempää käy edes yleisöä kuin joissain muun maan näyttelyissä. Ainoa etu taitaa olla se taiteilijalle muka tärkeä Helsinki-merkintä ansioluettelossa.

Kaikki näyttelyt ovat tärkeitä taiteilijalle ja hänen uralleen, mutta hyviä näyttelypaikkoja ja taideyleisöä on muissakin kaupungeissa ja jopa maaseudulla. Yleisön ja mahdollisen myynnin lisäksi näyttelyt tuovat tarvittua näkyvyyttä myös tiedotusvälineiden levittämänä. Helsingin Sanomien kulttuurisivut ovat edelleen arvostetuin paikka tulla huomioduksi, joten pääkaupungin asema jonkinlaisena taiteen keskuksena saattaa ylikorostua myös tämän vuoksi. Tosiasiassa Hesarikin ainakin pyhästi pyrkii noteeraamaan koko maan hyvät näyttelyt ja maaseutupaikkojen näyttelyt puolestaan saavat huomattavasti helpommin näkyvyyttä omissa maakunta- ja paikallislehdissään. Tieto myös leviää nykyään aiempia pelkän sanomalehtilevityksen aikoja huomattavasti helpommin ja monin eri keinoin.

Kun taiteilijat tällä hetkellä ihan ansaitusti huutavat palkkaa itselleen, tuntuu kummalliselta pitää väkisin näyttelyä jossain, missä siitä joutuu maksamaan maltaita. Maaseudun näyttelytilat ovat edullisempia ja taiteilijoille luulisi riittävän luovuutta näyttelytilan löytämiseen lähempääkin. Sitä paitsi seiniä tärkeämpää on avara luovuus. Tässä sellaisesta on muutama tuore esimekki. 

Pudasjärvellä taide levittäytyi tänä syksynä ympäri kaupungin keskustaa ja siihen pääsivät osallistumaan tavalliset paikalliset ihmiset, kun valokuvaaja Aki Roukala kuvasi kaupungin katujen varsille pystyttämiin valotauluihin pudasjärveläisiä ihmisiä alusvaatteisillaan kaikkien nähtäväksi. Kyllä, sekin on taidetta, jopa hyvin vaikuttavaa sellaista. Jyväskylässä puolestaan on ensi viikolla taidenäyttely lapsiperheen kotona, kun taiteilijapari Anna Ruth ja Juho Jäppinen avaavat kotinsa ovet House Games triennaalille jo neljännen kerran. Samaisen taiteilijaparin ylläpitämä Äkkigalleria esittelee hyvää kotimaista ja kansainvälistä taidetta tyhjillään olevissa liiketiloissa muutaman päivän ajan aina silloin tällöin. Heinolalaisen kuvanveistäjä Vesa Väänäsen kaupungin ratapihan puistoon omaehtoisesti rakentamaa ja aina avoinna olevaa veistospuistoa unohtamatta.

Monet hyvät taiteilijat tuolta taiteen muka-mekasta Helsingistä ja muualtakin maailmasta osallistuvat mielellään hyvin järjestettyihin näyttelyihin missäpäin Suomea tahansa, joten eiköhän olisi jo aika maakuntienkin taiteilijoiden jättää se oman seutunsa väheksyminen taiteen esittämisen paikkana. Maalla on tilaa taiteelle.

heinolan_ratapiha_400.jpghousegames2014.jpgsyys4002.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini