Uutiset

VAPPUPUHE (Itä-Häme 30.4.2014)

Keskiviikko 30.4.2014 klo 7:18 - Merja


culture450.jpgKaverit! Nyt on vappu, taiteen ja kulttuurin juhla. Perinteisesti on tätä keväistä juhlaa vietetty työläisten ja opiskelijoiden juhlana. Poliittisesta sisällöstään huolimatta se on kuitenkin aina ollut muodoltaan taidetta ja luovaa kulttuuria.

Vappuna tuodaan aatteet, asemat ja ansiot esiin pukeutumisella ja esiintymisellä. Pasteerataan ylioppilaslakit päässä, prenikat rinnassa ja serpentiinit kaulassa. Lapsille ostetaan ilmapallot, huiskat, pillit ja päristimet ja yhtälailla kuuluu meteli ja melske asiaan aikuistenkin vappujuhlinnassa. Vappu on ihmisten kohtaamisia ja yleistä ilonpitoa perinteitä noudattaen. Se on torvisoittoa ja kuorolaulua. Omat arvot osoitetaan ryhmittymällä samanhenkisten joukkoon, marssimalla oman aatteen puolesta ja kuuntelemalla omien vappupuheita. Kokoonnutaan kallioille ja toreille yhdessä lausumaan, laulamaan ja juomaan maljoja keväälle, työlle ja aatteelle. Kyllä. Se on kulttuuria, vaikka voissa paistaisi.

Poliittiset vappupuheet toistavat samaa mahtipontista mantraa laidasta laitaan ja vuodesta toiseen, huonosti menee, kaikki on kuralla, mutta täältä noustaan vielä! Jos olisi olemassa Taidekulttuuripuolue, niin sen vappuhetta kuuntelisin mielelläni esitettävän asiallisesti omaperäisen taiteilijan M.A.Nummisen selkeällä ääntämyksellä, kirjakielellä, mutta sopivan särön antavalla hiukan narahtavalla äänellä. Numminen vihitään tänä keväänä Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan kunniatohtoriksi ansioistaan suomalaisen kulttuurin monipuolistajana ja omaperäisenä lähettiläänä. Hän olisi mies paikallaan ja tietäisi mitä sanoa.

Perinteitä noudattaen voisi puheen ydinajatus olla vaikka tämänsuuntainen: Kulttuuri on sivistyksen juuret, joita ilman yhteiskunta on vain villi viidakko. Näinä kovina kurjuuden aikoina, kun taiteen ja kulttuurin määrärahoja on jälleen rankasti leikattu, vaaditaan maamme kulttuuriväeltä yhä enemmän luovuutta ja lujuutta. Työllä ja yhteisellä tahdolla me vielä nousemme tästä harmaasta budjettikurin suosta! Taide ja kulttuuri nostavat päänsä kuin kevään ensi krookukset lumen keskeltä ja tuovat kaiken hyvän ja kauniin ihmisten iloksi. Kulttuurimäärärahoja ei tule enää senttiäkään vähentää! Onhan aiempienkin kriisien aikana todettu kulttuurin merkityksen vain kasvaneen, kun ihmiset hakevat siitä ahdistavaan arkeensa vastapainoa. Kulttuurista säästäminen on helppoa, mutta ajaa vain ojasta allikkoon. Monet eri maissa tehdyt selvitykset osoittavat sen olevan pikemminkin kilisevä rahasampo kuin loriseva turhuuden kaivo. Kulttuuri tuo enemmän kuin vie. Koskahan se tässä maassa uskotaan todeksi.

Kaverit, taiteilijat ja kulttuurin kuluttajat liittykäämme yhteen ja uskokaamme taiteiden voimaan! Tänään nauttikaamme vapusta, iloisesta luovuuden juhlasta, laulakaamme, lausukaamme ja juokaamme yhdessä malja kulttuurille!

Lopuksi toivotan kaikelle kansalle kulttuurikasta vappua!

Kirjoittaja on joutsalaisen aatteellisen kulttuuriyhdistyksen työläinen
Merja Metsänen
merja@haihatus.fi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini