Uutiset

OSHAWOTIN ONGELMA

Keskiviikko 3.4.2013 klo 11:58 - Merjan kolumni Itä-Häme -lehdessä 3.4.2013


minaosaan.jpgOshawott, pieni kuorivatsainen otus asuu majakassa Pohjois-Atlantilla. Se on sympaattinen ja yksinkertaista elämää viettävä pahvipää, jolle riittäisi ihan tavallinenkin elämä, se että yöllä vain nukkuu ja päivällä leikkii, kuten kaikkien pienten otusten pitäisi. Oshawotin rasitteeksi on kuitenkin jostain ilmaantunut otusten keskuudessa suosittu, mutta Oshawotin mielestä hiukan pelottava Sukkamursu, jonka uhkaava käytös tunkee jatkuvasti häiritsemään jopa sen unia.

Pinkkipossu on Oshawotin pahvipäälajitoveri. Se asuu Omenahotellissa ja röhkii reippaasti päivisin etsiessään tryffeleitä. Öisin sekin yleensä mielellään nukkuu, paitsi silloin kun sattuu riehumaan yöklubeissa ystäviensä Pilli Ponin ja Angry Birds -possun kanssa. Hyvätapainen yökukkuja Niilo Liito-Orava sen sijaan liitelee ja sukeltelee öisin ja näkee päivisin pelottavia unia possuista, niin pinkeistä kuin angry birds -rotuisistakin.

Lisäksi tarinassa seikkailee varsin sekalainen seurue hiiriä, kissoja, merirosvoja, hevosia, poneja ja robotteja, joilla kaikilla tuntuu olevan paljon hyviä ystäviä, mutta myös erilaisia uhkia ja vihamiehiä. Varsinainen suhdeviidakko siis! Onneksi tähän pahisten ja hyvisten porukkaan mahtuu myös suojelijoita, joista esimerkiksi sekoileva ennustaja ei uhkaa ketään, vaan suojelee suvereenisti ihan kaikkia. Sekalainen sakki on kuten mikä tahansa yhteisö, joka suhdekiemuroistaan ja peloistaan huolimatta kulkee rohkeasti ja iloisesti elämäänsä eteenpäin.

Alussa oli vain kasa suuria pahvilaatikoita, 23 kymmenvuotiasta koululaista, luokanopettaja ja kaksi kuvataiteilijaa. Vuoden aikana materiaaleja on haalittu lisää ja taiteilijoita kutsuttu mukaan aina tarpeen mukaan. Sanomalehtiä, liisteriä, maaleja, kankaita, vanhoja vaatteita, tölkkejä, herneitä, riisiä. Viisi kuvataiteilijaa, kaksi tanssitaiteilijaa, näyttelijä, näytelmäkirjailija ja tekstiilitaiteilija. Kuvanveistoa, piirtämistä, maalaamista, nykytanssia, capoeiraa, draamakasvatusta, improvisaatiota, sanataidetta, puvustamista, koreografiaa. Tärkeimpinä kaikista; mielikuvitusta, kädentaitoa, keskinäistä vuorovaikutusta ja kymmenvuotiaiden nuorta intoa toteuttaa itseään.

Joutsan kylillä on jo saatettu kummastella iloisesti pulputtavan koululaisjonon laskeutumista aina maanantai-aamuisin pariksi tunniksi paikallisen taidelaitoksen kellariin. Asia selviää toukokuun alussa, jolloin monitaiteisen koululaistyöpajan aikaansaannokset viimeinkin pyrähtävät kellarista päivänvaloon.

Koulun ja taidelaitoksen yhteisen työpajan tavoitteena on toteuttaa lasten yhdenvertaista oikeutta taiteen tekemiseen ja harrastamiseen sekä tarjota heille kannustavia kokemuksia siitä, miten eri tavoin maailmaa, elämää, toisia ihmisiä ja itseään voikaan hahmottaa. Onnistunut taiteellinen työskentely vahvistaa minkä tahansa ikäisen ihmisen vuorovaikutustaitoja, mutta erityisen tärkeää se on lapsille ja nuorille. Oshawottkin saattaa päästä eroon pelostaan Sukkamursua kohtaan. 


Kommentit

11.5.2013 15:12  Olllliiiiiviiia

Haha:D Kiitos vuodesta:)

12.5.2013 9:26  Haihatusväki

Oi Olivia, iso kiitos sinulle ja koko luokalle, oli ilo oppia kanssanne!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini