JOO. SAUNA.

Lauantai 18.8.2012 klo 10:33 - Merja


kasinaamat450.jpg
workshop450.jpgcamp450.jpgHaihatuksessa asuu nyt elokuussa 17 henkilöä yhdeksästä eri maasta. Kulttuurien kohtaamisia tapahtuu ja ennakkoluulot saavat kyytiä, kun yhdessä asuu ja työskentelee eri ikäisiä toisilleen aiemmin tuntemattomia ihmisiä Venäjältä, Turkista, Taiwanista, Yhdysvalloista, Hollannista, Tsekistä, Slovakiasta, Italiasta ja Suomesta. Onneksi kaikista kummallisista kolaustenpoikasistakin on selvitty puhumalla ja nauramalla. 

Olen aina hävennyt suomalaista tapaa tupata saunaa ulkolaisille, joten meillä sitä ei tehdä. Kiinnostus tuntuu olevan sitä paitsi ihan riittävää tuppaamattakin. Amerikan Philippelle sauna oli vieras, mutta kiinnostava paikka. Esittelyn ja ohjeistuksen jälkeen hän onkin ollut se, joka näpsäsee lämmityskatkaisijaa herkimmin ja ilmoittaa meille muille että ”Sauna is on”. Hollannin Nicole tuli maahan nimenomaan oman intohimoisen saunaharrastuksensa takia ja on haltioissaan sähkösaunamme helppoudesta. Ihan suotta me suomalaiset pidämme puulämmitteistä rantasaunaa ainoana oikeana, kun asian voi nähdä näinkin. Vilkas ja eloisa venäläinen Ksenia kysyi heti ensitapaamisella saunakäytänteitä, että miten siellä kuuluu olla ja pidetäänkö siellä pyyhettä ympärillä. Kuultuaan että suomalaisessa saunassa ollaan ilkialastomina Ksenia ilahtui, koska oli unohtanut pyyhkeensä kotiin.

Yhteisenä kielenä toimii englanti ja suomenkielikin tuntuu vähä vähältä tarttuvan monen kielenpäähän. ”Moi, heippa, moikka, hyvää huomenta” tervehdyksiä huudellaan suomeksi mennen tullen ja vaikkapa ”Yksi kahvi kiitos” tai ”makkaraa” kuulostavat ihan hauskoilta vieraalla aksentilla. Ensimmäisenä saapuneen Philippen tavan huudella välillä joo, joo, ymmärsimme paremmin vasta, kun toisena saapunut Nicole tarttui samaan sanaan. Hän ihmetteli, että jos kerran Yes on suomeksi kyllä, niin miksi me suomalaiset hoemme koko ajan että joo. Jäimme kuulostelemaan omaa puhettamme ja huomasimme että joo, kyllä se siellä vilahtelee koko ajan.

Kansainväliset vieraamme ihailevat Joutsassa tilaa, valoa, koivuja, mäntyjä, pitkospuita, he lenkkeilevät, uivat, keskustelevat elokuvista, kirjallisuudesta ja musiikista löytäen paljon yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Puhetta piisaa ja välillä kuuluu englanninkielen seasta: joo, sauna.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini