EI MILLÄÄN PAHALLA

Perjantai 13.4.2012 klo 12:51 - Merja


Kuvassa 
Ari Liimataisen Hyvinvoinnin seuraukset (Haihatus 2009) 

hyvinvoinninseuraukset_ariliimatainenh2010_300.jpg

Ei millään pahalla, mutta vain noin kolmekymmentä prosenttia joutsalaisista tulee Haihatuksen tapahtumiin, arvioi äskettäin eräs paikallinen kulttuurin asiantuntija. Totta, vaikka se prosentti taisi olla kyllä hövelisti vähän ylöspäin arvioitu.

Taidekulttuuri ei todellakaan vedä sellaisia sankkoja yleisömassoja kuin viihteellisemmät hulabaloot ja huvipuistot. Eihän sen ensimmäinen tehtävä olekaan viihdyttää, vaan viljellä sivistystä (culture = sivistys, viljely). Yksi taiteen tärkeä tehtävä on saada ihmiset kokemaan ja oppimaan uutta, kannustaa heidät ulos helpolta mukavuusalueeltaan vieraammalle maaperälle, sinne missä taikuus tapahtuu. Taide kutkuttaa monia erilaisia tunteita ja aiheuttaa epämieluisiakin elämyksiä, mutta silti kehittää, virkistää ja antaa hyvän olon.

Totta on, että Haihatuksen yleisö tulee pääosin muualta kuin Joutsasta, onneksi hyvän taiteen ystävät ovat kuitenkin valmiita kulkemaan pitkiäkin matkoja elämystensä vuoksi, mikä jotain kautta piristänee sekin paikallisten elämää, tuo asiakkaita yrityksille ja kohentaa kunnan imagoa kulttuurin kautta. Hyvänä esimerkkinä kulttuurin positiivisesta vaikutuksesta pienelle maalaispaikkakunnalle on vaikkapa Viitasaaren Musiikin Aika, joka ei sekään viihteellisyydellään kosiskele.

Haihatuksen meneillään olevan kehittämisprojektin yhtenä haasteena on paikallistenkin ihmisten aktivoiminen taiteeseen. Joutsalaisetkin ovat taiteensa ansainneet, ei millään pahalla, vaikkei aina niin hyvälläkään

.


Kommentit

13.4.2012 17:05  Päivi

Oi kun sitä jo taas odottaa, että saapi tulla Haihatuksen kesänäyttelystä nauttimaan. Lähes sataprosenttisesti on Haihatusnäyttelyt katsastettu, vaikkei näyttely ole edes omassa maakunnassa. Kyllä joutsalaiset on etuoikeutetussa asemassa, kun on tuo Haihatus ihan omalla mukavuusalueella ihan noin niinkun fyysisesti.

14.4.2012 9:15  Merja

Kiitos Päivi, olet Haihatuksen sataprosenttinen mukavuusalue :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini