UTOPIA - paikka jota ei ole (Wikipedia)

Tiistai 3.1.2012 - Merja


utopia300pikku.jpg

Siitä on aika lailla tasan vuosi aikaa kun palaveroimme kunnan päättäjien kanssa Koiravuoren kiinteistön purku-uhan alaisen piharakennuksen vuokraamisesta tai ostamisesta. Kun meille silloin yllättäin tarjottiinkin koko kiinteistöä, pistimme pelin hetkeksi poikki ja jäimme kuukaudeksi hämmentyneinä puntaroimaan niin ison palan haukkaamista. Maakunnan muilta taidetoimijoilta saamamme kannustuksen rohkaisemina teimme tuumintatovin jälkeen tarjouksen koko Koiravuoren kiinteistöstä. Kunnan kiinteistökauppoihin tavanmukaisesti liittyvän kiihkeän kansalaiskeskustelun jälkeen talokaupat tehtiin kesällä 2011. Talossa majaa pitäville kahdelle yhdistykselle annoimme aikaa toimi vuokralaisena vuoden 2013 loppuun saakka, mutta toiselle kunta järjesti korvaavat tilat jo heti kesällä ja toisellekin tilat järjestyivät odotettua nopeammin, joten tässä sitä nyt ollaan. 

Pienemmän, piharakennuksen remontoiminen on aloitettu syyskuussa. Piharakennus on koko ajan ollut nimeltään Fantasia, siksi päärakennuksesta tulikin kuin itsestää Utopia. Varsinkin kun Wikipediasta löytyi sanalle niin sopiva selityskin, esimerkiksi että Utopia saattaa ihanteena olla idealistinen tai käytännönläheinen, mutta erityisesti arkikielessä termi viittaa yleensä optimistiseen, idealistiseen ja mahdottomaan täydellisyyteen. Kutsuttaessa jotakuta utopistiksi tarkoitetaan usein, että hän on niin sanottu taivaanrannan maalari, joka ei ymmärrä tai ajattele realiteetteja. Niinpä, mitäpä mistään tulisi realiteetteja uskoen, mahdoton idealismi on paljon antoisampaa.

Utopia on iso talo, tilaa ja mahdollisuuksia on paljon. Taiteilijaresidenssit olemme  julkaisset haettaviksi ja muuta toimintaa suunnittelemme tällä viikolla omalla porukalla, joka on aika väljä käsite, ehdotuksia otamme vastaan keneltä tahansa ja katsomaankin saa tulla.

Tästä eespäin blogia päivitetään osoitteessa http://www.haihatus.fi. Siirtykäämme siis sinne. Haihatus kiittää vanhan vuodatuksen Taidettako? blogin lukijoita ja kutsuu kaikki seuraamaan myös  tätä uutta Haihatusblogia.

 


Kommentit

30.10.2012 18:30  Jorma Rentola

Sitä vain että aloin muistella tässä niitä atskiaikoja ja haeskellessani päätin että kommentoin siihen, että kyllä maailma ihmistä kutakin tahoilleen viepi...Mutta aina säilyypi muistoissa ainakin nekin elämäni hetket....

18.11.2012 17:52  United Nations

Hei kultainen nuoruus ain muistoissain vain, ja elämässä, tulee taitekohta, jossa lähdetään taivaltamaan takaisinpäin, kun kohdallaan vain asiat on, ja siinä kohtaa tulee se niinsanottu järki juttuun mukaan ja asioille ennakoitavuus, tosin kuka nyt noita kaikenmaailman hulluja sitten kykenee ohjailemaan, jotka sapeleitaan kalistelee ja tuhoa ja kärsimystä aiheuttaa kykenemättä suostumaan minkäänlaisiin sopimusneuvotteluihin,,,,,

30.11.2012 7:33  Saint Syreenisumu

Tiiä niin olko toi *nuoruus* ainakaan omalta kohalta aina niin kultainen, mutt ainahan sieltä joitain yksityiskohtia pulpahtaa, mieluisia,sekä epämieluisia?

waari

30.11.2012 17:03  forewer young

Foreweryoung,fysically please, may I have or do I still fight against stupiduty and foolishness untill I can´t go on.

6.12.2012 0:59  Oma nimi

Onhan tämä paikka, opiskelupaikka joka on olemassa eimissään joidenkin riemuksi varmaan....Täältä voi hakea vauhtia kun jos tuntuu etteti meinaa juttu luonnistaa, kokeile sinäkin, seuraavalla kerralla kun tavataan, neuvon sinua käymään tällä sivulla Utopiassa.....

6.12.2012 1:17  Jorma Rentola

Mikä helpotus että tämmöinen paikka löytyy, todentotta, uskonkin, että kun ihminen alkaa olla kypsä kaikelle markkinatalousrasitteille löytää itsensä tänne ja rupeaa funtsimaan aivan uudesta vinkkelistä ihan koko elämää, siten olen erikoistunut, että olen harrastanut taiteita vuosikymmeniä sitten taidekoulusta lähdön jälkeen, ei vaan ole ollut sitä tuuria ihan että elättänyt taiteella itseni olisin, mutta harrastanut olen, ja mukavaa tietysti se, että voi löytää sielunsiskoja ja veljiä kunhan vaan sitä tuuria löytyy, ihan sattumalta jossain kohtaa sana utopia tuli mieleen ja täällähän se on, siis jokin asia osoittautui utopiaksi ja oli oivallus alkaa etsimään sitä ja löytyihän tämä ja tunnen oloni helpottuneeksi....Siis konkreettinen toteuttaminenhan on aina terapeuttinen kokemus, mitä vaan, jolle on funktio ja tarkoitus ja se tulee säilymään ja tekemään tehtäväänsä, sehän se on yksi tavoite, itselläni jäi mallistamaalaaminen kaivertamaan puhtaasti taiteellisena esteettisenä kokemuksena, siinä silloin oli se sudenkuoppa, jota silloinen ohjaava opettaja korostikin, ettei koe alastonmallia eroottisena kokemuksena, jos tunsi eroottista väreilyä se piti hillitä, ja siinä se juttu onkin, miten sitten on oikein suhtautua alastonmallipiirtämiseen, joka kerralla eri malli aiheuttaa erilaisia fiboja, se jäi pysyvästi vaikuttamaan,joissakin töissä onnistuin valtavan hyvin, sitten tuli myös epäonnistumisiakin ja se tietysti kenkutti, kun huomasi samalla jonkun muun onnistuvan, mutta niin ja se piti oppia, että kadehtia ei pidä,enkä langennut kateuteen, mutta ehkä rakentavasti olisi voinut kateellinenkin olla, mene ja tiedä, jotkut tuntemukset, ei ne katoa minnekään....Terveisiä kaikille tutuille, jotka opiskeli ateneumissa 1979-1985 jokatapauksessa siis näin......

4.11.2014 5:47  jorma Rentola jorma;

Kun sitten olima hirvimettällä koinarovassa niin ensipäivänä ei tullu mutta sitten toisena tuli niin että eipä ollu tyhjä reissu kaajoima neljä hirveä niinkuin oli lupaki.

4.11.2014 5:47  jorma Rentola jorma;

Kun sitten olima hirvimettällä koinarovassa niin ensipäivänä ei tullu mutta sitten toisena tuli niin että eipä ollu tyhjä reissu kaajoima neljä hirveä niinkuin oli lupaki.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini