Haihatuksen syysnäyttelyt 20.9.-12.10.2019

Benjamin Phillips Nozdrachev: New Anti-Painting
Sofi Häkkinen: It’s OK Valley
Haihatus International 8

Sofi Häkkinen: It's OK Valley


Kuvataiteilija Sofi Häkkisen teoskokonaisuus taidelaitos Haihatuksessa vie ihmiskunnan iltahämäriin. Suurpiirteisestä romusta,kaikenlaisesta löydetystä kamasta ja tarkoin harkituista yksityiskohdista rakentuvat ihmismäiset hahmot ovat installaatiossa kerääntyneet hohtavan lammen äärelle.

Teoskokonaisuuden nimi It’s OK Valley viittaa tieteelliseen Uncanny Valley (suom. outo laakso) -hypoteesiin. Uncanny Valley pyörittelee ajatusta siitä, miten robotti, joka muistuttaa lähes täydellisesti ihmistä, vaikuttaa oikean ihmisen mielestä kammottavalta ja vieraalta. Se on samaan aikaan liian lähellä totuutta ja liian kaukana siitä, eikä siksi herätä empatiaa katsojassaan. Häkkinen liittää tämän ajatuksen ihmistä kuvaavaan veistokseen. Hänen rakentamansa tyypit ovat ihan okei. Näyttävätkö ne liikaa tai liian vähän ihmiseltä? Koetaanko ne luotaantyöntävinä vai ihanina? Missä kohtaa kukin meistä putoaa outoon laaksoonsa? Nämä tyypit ovat löytäneet mukavuusalueensa, kerääntyneenä viimeisen kelmeän lammen ympärille taiteilijan rakentamassa dystooppisessa kuvassa.

”Nämä tyypit tässä näyttelyssä ovat ihan OK. Ne ovat myös aika kaukana robotista analogisuudessaan. Ne näyttävät vähän pelottavalta tai sitten tosi söpöltä – riippuu katsojasta. Mun mielestä ne ovat tosi kivojakin ja veijarimaisia. Samaan aikaan söpöjä ja pelottavia. Mutta mua ne ei voikaan pelotella, koska oon tehnyt ne itse. Tunnen ne liian hyvin.”

Sofi Häkkinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Hän on opiskellut taidetta myös Lapin yliopistossa ja Universität der Kunstessa Berliinissä. Häkkinen on pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa Helsingissä Galleria Lapinlahdessa, Porissa P-galleriassa ja Tampereella Rajatilassa. Hänen teoksiaan on nähty useissa yhteisnäyttelyissä, viimeisimpinä Helsingissä
Taiteilijakollektiivi Kunstin Art by Meter -teoksessa Art Fair Suomi -messuilla, Berliinissä Galerie Pleikussa ja Oulussa OMVF:n liittyneessä yhteisnäyttelyssä Hot Mess.

Otsikko

Haihatus International 8 on Haihatuksen residenssitaiteilijoiden yhteisnäyttely, jossa ovat mukana tänä vuonna: Claudia Bauer (AT), Rebecca Boehme (AUS), Katharina Brandl (GER), Sarah Campbell (CA/AUS), Alma Charry (FR), Marie-Chloe Duval (CA), Clara Gastelois (BR), Amelie Jodoin (CA), Ilmari Karhu (FI), Anitta Leppänen (FI), Blake Malone (AUS), Ariane Monds (Mansaaret), Jeffrey Pitchford (USA), Mira Roivainen (FI), Alex Smith (GB), Anna-Maija Sohlo (FI) sekä Eva Z. Schmitt (GER).

Järjestyksessään kahdeksas residenssitaiteilijoiden näyttely esittelee eri puolilta maailmaa tulevien taiteilijoiden Joutsassa syntyneitä töitä.

Pysyvät näyttelyt

Rummuta itte! -lyömäsoitinnäyttely

Keravalainen yhteisörummutus-kollektiivi Rytmirinki on tunnettu monista yhteisprojekteista niin taidemuseoiden kuin yksittäisten taiteilijoiden kanssa. Rytmiringin voimahahmo ja Suomen kansallisoopperan lyömäsoittaja Keijo Puumalainen on koonnut Haihatukseen soitinnäyttelyn, jossa kannustaa testailemaan omia rumpalintaitojaan.

Haihatuksen Fantasia-talossa on esillä neljä erilaista lyömäsoitinryhmää, jotka on jaoteltu maanosien, eri maiden ja soittimien valmistusmateriaalin mukaan. Jokaisesta ryhmästä löytyy tyypillisiä äänikuvia nimenomaan tietyn maailmankolkan musiikkiperinteistä. rumpali Puumalainen on myös piirtänyt seinille 4 erilaista nuottitaulua, yhden kullekin soitinryhmälle. Jokaiseen rytmiin tarvitaan 3 – 5 soittajaa, jotta kyseisen maan, maanosan tai soittimiston äänimaisema pääsisi täysipainoisesti esille. Tämä pieni soitinnäyttely toimii siis myös rytmirinkinä erilaisten etnisten musiikkikulttuurien saloihin!

Rummuta ittse -näyttely Haihatuksen mustassa Fantasia-talossa on avoinna muiden tapahtumien yhteydessä tai sopimuksen mukaan.

Lisätietoa: Keijo Puumalainen, 050 3659554, rumpali.puumalainen@saunalahti.fi


ITE-taiteen karttuva pysyväisnäyttely

Haihatuksen pellolla on ITE-taiteen karttuva pysyväisnäyttely, Esillä on Vesa Väänäsen, Raimo Auvisen, Reino Koskisen, Heikki "Morgan" Hämäläisen sekä Kari Niskasen teoksia.Veistospuisto on avoinna yleisälle aina muiden näyttelyiden yhteydessä.