Raastavaa, oivaltavaa, hilpeää, sydämeenkäyvää
– Haihatuksen 20. kesänäyttely on pullollaan Kohtauksia 29.6.-4.8.2019

Rosaliina Paavilainen: If you do this I will call you by your first name instead of mom

Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttelystä on rakentumassa riipivän raastava, mutta samalla ajatuksia ja lämpimiä läikähdyksiä herättävä suomalaisen nykytaiteen kattaus. Teemana on Kohtauksia, ja taiteilijat käsittelevät aihetta kukin omalla tavallaan.

Kesäinen Joutsa ja Haihatuksen rento henki luovat puitteet näyttelylle, joka on hyvin uskollinen aiemmalle Haihatuksen linjalle: kunnianhimoiselle ja yhteiskunnallisesti kantaaottavalle taiteelle, sekä elämänmakuisille oivalluksille.

29.6.2019 avattavan kesänäyttelyn kokoaa jälleen kuraattoriryhmä, johon kuuluvat kuvataiteilijat Pauliina Turakka Purhonen, Kalle Turakka Purhonen, Tiia Matikainen ja Pasi Mälkiä. “Näyttelyn teemana oleva kohtaus voi olla esimerkiksi äkillinen taudinpuuska, riita, metakka tai selkkaus, näytelmän tai elokuvan jakso, tai vaikka tapaaminen”, Pasi Mälkiä kertoo.

Rehellisen henkilökohtaisesta oivaltavaan yhteiskunnallisuuteen

Haihatuksen galleriatiloihin, tunnelmalliselle avovintille ja puutarhaan levittäytyvässä näyttelyssä on esillä taidetta yhteensä 20 taiteilijalta. Haihatus 20 -näyttelyn taiteilijat ovat: Timo Aho, Raimo Auvinen, Veli Granö, Heikki “Morgan” Hämäläinen, Marika Kaarna, Marikka Kiirikoff, Mauri Korhonen, Virpi Lehto, Tiia Matikainen, Merja Metsänen, Pasi Mälkiä, Benjamin Phillips Nozdrachev, Simo Saarikoski, Pekka Suomäki, Minnamari Toukola, Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Rosaliina Paavilainen, Emmi Valve ja Vesa Väänänen.

Taiteilijoista helsinkiläinen Rosaliina Paavilainen (s. 1993) esimerkiksi pohtii raadollisessa If you do this I will call you by your first name instead of mom -videoteoksessaan maagista äidinrakkautta, addiktion voimaa ja monimutkaisiin ihmissuhteisiin liittyviä harmaan sävyjä. Videoteos rakentuu äidin ja tyttären viikonlopun mittaisesta kohtaamisesta ja sen aikana käydyistä keskusteluista.

Synkemmissä sävyissä uidaan myös sarjakuvataiteilija Emmi Valveen (s. 1984) rehellisessä, psykoosista selviämisestä kertovassa Armo-teoksessa sekä Haihatuksen perustaja Raimo Auvisen (s. 1952) Haihatuksen puutarhaan rakentamassa mielen lasitalossa.

Kuvataiteilija Simo Saarikosken (s. 1980) videoinstallaatio Abandoned Land II kääntää katseet yksilöstä yhteiskuntaan: runollinen videoteos kertoo kadonneesta Suomesta ja sen tulevaisuudesta. Täysin toisenlaisiin tunnelmiin johdattavat esimerkiksi Kalle Turakka Purhosen (s. 1974) einespizzoista koottu perhonen sekä Marika Kaarnan (s. 1966) värikkään sadunomainen, Grimmin veljesten Makea puuro -tarinasta innoituksensa saava Burnout-teos.

Laajassa ja monipuolisessa näyttelyssä ovat mukana lähes kaikki kuvataiteen keinot ja materiaalit öljyvärimaalauksista videoinstallaatioihin, ympäristötaiteesta kuvanveistoon.


Marika Kaarna: Burnout (2011)

Kohtaamisia taiteen äärellä

Haihatuksen mottona on alusta asti ollut Rajaton luovuus on jokaisen oikeus. Juhlavuonna tähän panostetaan aivan erityisesti. Luvassa on aiempien
vuosien tapaan monenlaisia tapahtumia, mutta myös erilaisia opastettuja kierroksia.

“Haihatus elää vahvaa muutoksen aikaa: marraskuussa menehtyneen kuvataiteilija-toiminnanjohtaja Merja Metsäsen saappaita täyttää nyt laajentunut vapaaehtoisten joukko,” taidelaitosta ylläpitävän Haihatuksen henki ry:n puheenjohtaja Ellinoora Auvinen sanoo.


Haihatus 2019: Kohtauksia
Jousitie 68-70, 19650 Joutsa
Avajaiset avoimen kansanjuhlan merkeissä 29.6.2019 klo 16
Avoinna 30.6.-4.8.2019 joka päivä klo 11-18
Ryhmille tilauksesta 16.8.2019 saakka.
Liput 12€/10€/3€ (lipulla pääsy näyttelyyn koko kesän)
Opastetut tai Kolme suosikkiani -kierrokset torstaisin ja lauantaisin klo 14

Haihatuksessa tapahtuu
29.6.2019 klo 16 avoin kansanjuhla ja Haihatus 2019 -näyttelyn avajaiset
29.6.-4.8.2019 torstaisin ja lauantaisin klo 13 opastetut tai Kolme suosikkiani -kierrokset
La 6.7.2019 klo 14 KorentoArt: Puolitiehen / Halfway -performanssi

Tapahtumakalenteri täydentyy toukokuun aikana.

Näyttelyyn liittyviä valokuvia löytyy osoitteesta https://www.haihatus.fi/pressikuvia


Kysy lisää

Jenni Sarolahti, Haihatus/viestintä, 050 372 0828, haihatus@haihatus.fi


Kesänäyttelyn kuraattorit
Kalle Turakka Purhonen, 0400 909 757, kalleturakkapurhonen@gmail.com
Pauliina Turakka Purhonen, 0400 965 699, t.urakka@gmail.com
Tiia Matikainen, 040 723 6335 matikainentiia@gmail.com
Pasi Mälkiä, 040 576 532, pasimalkia@gmail.com

Kuraattorit ovat tavattavissa Helsingissä, sovitusti myös paikan päällä Joutsassa.

Haihatus on joutsalainen taidelaitos ja taiteilijaresidenssi, joka viettää 20-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Juhlavuoden toimintaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Joutsan kunta sekä Joutsan Seutu -lehti.

Simo Saarikoski: Abandoned Land II (2018)

Pysyvät näyttelyt

Rummuta itte! -lyömäsoitinnäyttely

Keravalainen yhteisörummutus-kollektiivi Rytmirinki on tunnettu monista yhteisprojekteista niin taidemuseoiden kuin yksittäisten taiteilijoiden kanssa. Rytmiringin voimahahmo ja Suomen kansallisoopperan lyömäsoittaja Keijo Puumalainen on koonnut Haihatukseen soitinnäyttelyn, jossa kannustaa testailemaan omia rumpalintaitojaan.

Haihatuksen Fantasia-talossa on esillä neljä erilaista lyömäsoitinryhmää, jotka on jaoteltu maanosien, eri maiden ja soittimien valmistusmateriaalin mukaan. Jokaisesta ryhmästä löytyy tyypillisiä äänikuvia nimenomaan tietyn maailmankolkan musiikkiperinteistä. rumpali Puumalainen on myös piirtänyt seinille 4 erilaista nuottitaulua, yhden kullekin soitinryhmälle. Jokaiseen rytmiin tarvitaan 3 – 5 soittajaa, jotta kyseisen maan, maanosan tai soittimiston äänimaisema pääsisi täysipainoisesti esille. Tämä pieni soitinnäyttely toimii siis myös rytmirinkinä erilaisten etnisten musiikkikulttuurien saloihin!

Rummuta ittse -näyttely Haihatuksen mustassa Fantasia-talossa on avoinna muiden tapahtumien yhteydessä tai sopimuksen mukaan.

Lisätietoa: Keijo Puumalainen, 050 3659554, rumpali.puumalainen@saunalahti.fi


ITE-taiteen karttuva pysyväisnäyttely

Haihatuksen pellolla on ITE-taiteen karttuva pysyväisnäyttely, Esillä on Vesa Väänäsen, Raimo Auvisen, Reino Koskisen, Heikki "Morgan" Hämäläisen sekä Kari Niskasen teoksia.Veistospuisto on avoinna yleisälle aina muiden näyttelyiden yhteydessä.