HAIHATUS 2017 SISÄÄN-ULOS

Haihatuksen 18.:s kesänäyttely Joutsassa 18.6. - 25.8.2017 käsittelI maisemaa ja ympäristöä. Kuraattorit, kuvataiteilijat Tiia Matikainen, Pasi Mälkiä, Pauliina Turakka Purhonen ja Kalle Turakka Purhonen kokosivat näyttelyn nimellä Sisään-Ulos. Ryhmä kiteytti näyttelyn ajatuksen näin:

Olemme ja kuljemme ympäristömme seassa. Tarkastelemme kerrallaan vain muutamia asioita, mitä tai ketä nyt sattuu aisteihin ja ajatuksiin osumaan. Etäisyyttä ottamalla voimme hahmottaa maiseman. Katseltavana laajakankaana tai pienempänä neliönä seinällä. Ikkunana, josta katsoa uteliaana ulos. Tai peilinä josta katsoa uteliaana sisään.

Kesänäyttelyn taiteilijoiksi olemme saaneet laajan kattauksen taiteilijoita, joiden työtä ja taidetta yhdistävät teemat ympäristöstä, maisemasta
ja ihmisen suhde niihin. Haihatus on paikkana erityisen sopiva tämän näyttelyn järjestämiseen, koska täällä maisema sekä ympäristö ovat elimellinen osa Haihatuksen henkeä.


Sisään - Ulos näyttelyn 30 taiteilijaa:
Niran Baibulat, Ulu Braun, Teuri Haarla, Johanna Juvonen & Biagio Rosa, Mikko Kallio, Jouna Karsi, Katri Kempas, Mauri Korhonen, Tiia Matikainen, Salla Myllylä, Pasi Mälkiä, Pia Männikkö, Kari Niskanen, Pilvi Ojala, Henrik Olsson, Paavo paunu, Benjamin Phillips Nozdrachev, Pirkko Rantatorikka, Simo Rouhiainen, Jaakko Ruuska & Ilmari Säävälä, Tuuli Saarekas, Jonna salonen, Minnamari Toukola, Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Milja Viita, Samsa Virkajärvi, Viggo Wallensköld

NÄYTTELYLUETTELO PDF

HAIHATUS 2016 HIKISET PÄIVÄT

TARMO PAUNU Pakanapari

Kuvataiteilijat Pauliina ja Kalle Turakka Purhonen, Pasi Mälkiä ja Tiia Matikainen olivat näyttelyn pääsuunnittelijoita ja toteuttajia teemallaan "Missä on elämää, on myös hikeä."

Taiteilijoita oli yhteensä 27: Dxxxa D, Anna Estarriola, Jussi Goman, Anssi Hanhela, Emma Helle, Mari Paikkari & Meri Ekola, Johanna Juvonen & Biagio Rosa, Elina Katara, Jouko Korkeasaari, Kati Kovács, Maximilian Latva & Katri Kainulainen, Virpi Lehto, Tiia Matikainen, Pasi Mälkiä, Tarmo Paunu, Jyrki Riekki & Marko Luukkonen, Marko Suomi, Minna Suoniemi, Aleksi Tolonen, Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Ulla Virta ja Vesa Väänänen

TEOSLUETTELO

HIKISET PÄIVÄT 12.6. - 14.8.2016, päivittäin klo 11-18, myös juhannuksena


HAIHATUS 2015 HARTAUTTA JA HÄRÖILYÄ

10150551_10153372333853960_5199930108323146054_n.jpg

Maximilian Latva avajaisperformanssissa
kuvaaja Minna Koponen


kosmopoliitisti taide edellä

Kuraattorit Pauliina ja Kalle Turakka Purhonen, Pasi Mälkiä ja Tiia Matikainen ovat onnistuivat rakentamaan kesäyleisöä väheksymättömän näyttelyn taide edellä.

Kuraattoriryhmän jäsen Pauliina Turakka Purhonen:
Olemme miettineet teoksia ja tekijöitä, jotka menisivät Haihatukseen hyvin. Ajattelemme että haihatustaide on ihmisläheistä. Vaikka puljataan taidemaailmassakin, pyritään siihen että taide avautuisi kenelle tahansa. Se ei tarkoita helppoutta tai populismia vaan sitä että aihe ja se miten se välittyy on keskiössä. Mietitään tietty kuvaa, mutta se lennokkain sivellinveto ei ole tärkeämpi kuin mistä teos kertoo. Ja tietenkin halusimme sinne teoksia joista itse tykkäämme. Hartaasti tekeminen ja työhön paneutuminen, sen äärelle hiljentyminen on tärkeätä. Häröilykin on tärkeää. Se on osa työskentelyä, että katselee asioita myös toisin kuin on itse tottunut tekemään. Toisissa mielentiloissa, toisista vinkkeleistä, vaikka kumollaan. Halusimme tutustuttaa uusia ihmisiä lafkaan ja päinvastoin. Tämä ei nyt tarkoita sitä, että Haihatus pistettäisiin uusiksi lopullisesti, vaan nyt tänä vuonna näin.

Mi Duncker & Jukka Rusanen & Maximilian Latva
Tom Engblom
Fredrik Lindberg
Jari Haanperä
Teuri Haarla
Kaisaleena Halinen
Paavo Halonen
Päivi Häkkinen
Mikko Kallio
Sakari Kannosto
Kaisu Koivisto
Kari Niskanen
Erkka Nissinen
Henrik Olsson
Konsta Ojala
Risto Puurunen
Maija Saksman
Sonja Salomäki
Hildegard Skowasch
Milla Toivanen
Teemu Tuonela
Sampsa Virkajärvi


HAIHATUS 2014 INHIMILLISTÄ

Joutsalaisen Taidelaitos Haihatuksen viidestoista kesänäyttely oli nimeltään Inhimillistä.

Näyttelyyn osallistui 37 taiteilijaa, mukana oli neljän taiteilijan ryhmä ja neljä taiteilijaparia. Osa taiteilijoista oli kutsuttu ja osa valittu avoimen haun kautta tulleista ehdotuksista.

Edellisen syksyn näyttelyssä ensi kertaa käytössä ollut näyttelytilan laajennus oli ensi kertaa kesänäyttelyn käytössä, joten Haihatus-talon alakerran näyttelytila oli tuplaantunut.


Aleksi Tolonen, Helsinki
Anna Ruth, Jyväskylä
Aulis Harmaala, Helsinki
Elina Battarbee ja Niina Räty, Turku ja Helsinki
Elina Ylhäisi ja Jemina Lindholm, Tampere
Gunzi Holmström, Helsinki
Hanni Haapaniemi, Haukipudas
Heikki “Morgan” Hämäläinen, Sysmä
Jasmin Anoschkin, Helsinki
Johanna Juvonen ja Biagio Rosa, Jyväskylä
Leena Kangaskoski, Helsinki
Leila Lipiäinen, Rovaniemi
Mauri Korhonen, Suonenjoki
Merja Metsänen, Joutsa
Neljä taikuria (Kimmo Kumela, Pasi Mälkiä, Teemu Tuonela, Kalle Turakka Purhonen), Helsinki
Outi Markkanen, Konnevesi/Jyväskylä
Pasi Mälkiä, Helsinki
Paula Puoskari, Helsinki
Pauliina Turakka Purhonen, Helsinki
Pekka Purhonen, LahtiPekka Suomäki, Jyväskylä
Päivi Meriläinen, Jyväskylä
Raija Jokinen, Helsinki
Raimo Auvinen, Joutsa
Risto-Pekka Blom, Tampere
Tarja Tella, Kontiolahti
Tiia Matikainen, Helsinki
Tuija Teiska, Tampere
Virpi Lehto, Joutsa
Vesa Väänänen, Heinola
Yunrubin (Joanne Pang Rui Yun ja Jonas Rubin) Singapore ja KööpenhaminaHAIHATUS 2013 MUU MAA

Taidelaitos Haihatuksen 14. kesänäyttelyyn MUU MAA osallistui 21 taiteilijaa ympäri Suomea ja muuta maailmaa.

Esillä oli monin eri tavoin toteutettua taidetta, muistoja, kaipuuta, matkoja kauas tai omaan itseensä. Lähellä ja kaukana, mustikka tai mansikka. Muu maa -näyttely kaiveli juuria ja kiikaroi horisonttia, tutki ihmisen mieltä ja osoitti vaihtoehtoja.

Raimo Auvinen (Joutsa)
Liisa Ahlfors (Tampere)
Franco Bubani (Brasilia)

Anna María Lind Geirsdottir (Islanti)
Fay Hutchinson (Irlanti)
Heikki Morgan Hämäläinen (Sysmä)
Leena Illukka (Helsinki)
Anne Jouhtinen (Kerava)
Johanna Juvonen & Biagio Rosa (Jyväskylä/Italia)
Mauri Korhonen (Suonenjoki)
Virpi Lehto (Joutsa)
Brett Lysne (USA/Ranska)
Outi Markkanen (Konnevesi)

Merja Metsänen (Joutsa)
Pekka Suomäki (Jyväskylä)
Anu Nirkko (Helsinki)
Kalle Turakka Purhonen (Helsinki)
Saara Vallineva (Tampere)
Jaakko Valo (Jyväskylä) Vesa Väänänen (Heinola)HAIHATUS 2012 EI MILLÄÄN PAHALLA

Haihatuksen kolmastoista kesänäyttely oli nimeltään Ei millään pahalla. Merja Metsäsen ja Raimo Auvisen kuratoima kokonaisuus esitteli Taidelaitoksen Haihatustalossa, sen pihassa, pellolla ja moninaisissa ulkorakennuksissa kahdenkymmenen nykytaiteilijan taidetta.

Nimestään huolimatta näyttely ei pyydellyt anteeksi, vaan tähdensi taiteen merkitystä arkisen mukavuusalueen vaihtoehtoisena taikapiirinä. Nimellä viitattiin myös tutun sanonnan jatko-osaan : - jossei hyvälläkään.

Näyttelyn teosten kauneus oli niiden sisällöissä varmemmin kuin ulkoisessa muodossa. Taide tekee tehtävänsä silloin kun se koskettaa ihmistä silmien hivelyä syvemmin. Kesänäyttely 2012 käänsi asioita päälaelleen ja katseli mörön silmillään mahdollisesti rumana ja rujonakin, mutta silti elähdyttäen ja elvyttäen - ei millään pahalla, jossei aina niin hyvälläkään.

taiteilijat

Keijo Ahlqvist (Liminka)
Petri Ala-Maunus (Tampere)
Raimo Auvinen (Joutsa)
Tuomas Hallivuo (Jyväskylä)
Ismo Hyvärinen (Hattula)
Heikki Morgan Hämäläinen (Sysmä)
Harald Karsten (Jyväskylä)
Mauri Korhonen (Suonenjoki)
Jarmo Kukkonen (Hämeenkoski)
Virpi Lehto (Joutsa)
Aino Louhi (Tampere)
Outi Markkanen (Konnevesi)
Merja Metsänen (Joutsa)
Jari Männistö (Hämeenlinna)
Milla Paloniemi (Helsinki)
Pekka Suomäki (Jyväskylä)
Kalle Turakka Purhonen (Helsinki)
Pauliina Turakka Purhonen (Helsinki)
Johanna Väisänen (Kuopio)
Vesa Väänänen (Heinola)


HAIHATUS 2011 PAIKALLA

Haihatuksen 12.:n kesänäyttelyn 2011 nimi valikoitui sopivaksi taidelaitoksen päättyneen näyttelykieruteen jälkeiseen
omalle paikalleen asettumiseen.


Taiteilijoita ei haluttu tälläkään kertaa rajoittaa nimellä, vaan se tarjoiltiin heille löyhästi suuntaa-antavaksi ja ennemminkin näyttelyn kokonaisuutta kuin yksittäisiä teoksia kuvaamaan.

Näyttelyyn valittujen 24:n taiteilijan teoksista syntynyt Paikalla -näyttely pysähtyi miettimään moninaisia sidonnaisuuksia, olemaan läsnä ja rauhoittumaan paikalleen. tAITEILIJAT 2011: jasmin Anoschkin (Helsinki) - Jari Asikainen (Pieksämäki) - Raimo Auvinen (Joutsa)- Freia ja Gabriel (maailma) - Liisa Hietanen (Tampere) - Heikki Morgan Hämäläinen (Sysmä) - Marko Kalliola ( Hankasalmi) - Mauri Korhonen (Suonenjoki) - Virpi Lehto (Joutsa) - Hanna Luukkonen (Pori) - Outi Markkanen (Konnevesi) - Merja Metsänen (Joutsa) - Merja Nykänen-Naukkarinen (Pieksämäki) - Pasi Mälkiä (Helsinki) -Keijo Puumalainen (Kerava) - Pinja Riihinen (Jyväskylä) - Jani Rättyä (Turku) - Otto Santala (Helsinki) - Pekka Suomäki (Jyväskylä) - Kalle Turakka Purhonen (Helsinki) - Ilkka Virtanen (Kangasala) - Arto Väisänen (Kuopio) - Vesa Väänänen (Heinola)


HAIHATUS 2010 ERITTÄIN SALAINEN


Haihatuksen yhdestoista kesänäyttely 2010 oli nimeltään ERITTÄIN SALAINEN.

Kuraattorit Merja Metsänen ja Raimo Auvinen kokosivat näyttelyn herättämään keskustelua kuvallisen ilmaisun oikeuksista. Suurten yhteiskunnallisten salaisuuksien lisäksi se käsitteli tavallisen ihmisen arkipäiväisiä tabuja, ahdistusta ja pelkoja.

Kuvanvapauden lisäksi näyttely koetteli myös sovinnaisuuden rajoja; Johannes Heinosen satiiriset poliitikkoja irvailevat maalaukset "sensuroitiin" lukittuun Suljettuun osastoon, jonne halukkaille annettiin avain kassalta.

Raimo Auvinen (Joutsa) - Tonja Goldblatt (Turku) - Veli Granö (Porvoo) &
Jarmo Ylänen (Helsinki) - Jaakko Heikkinen (Liminka) - Johannes Heinonen
(Nokia) - Heikki 'Morgan' Hämäläinen (Sysmä) - Jonna Johansson (Helsinki)
- Juan Kasari (Helsinki) - Mauri Korhonen (Suonenjoki) - Ari Liimatainen
(Äänekoski)& Matti Rasi (Jyväskylä) - Outi Markkanen (Konnevesi) - Marja Mattlar
(Hartola) & Rafael Lamas (Barcelona) - Merja Metsänen (Joutsa) - Kirsi Pitkänen
(Kuopio) - Pekka Purhonen (Lahti) - Margarita Rosselló Ramón (Turku) -
Sauli Sormunen (Hankasalmi) - Maria Stereo (Sahalahti) - Marko Suomi
(Orimattila) - Pekka Suomäki (Jyväskylä) - Kalle Turakka Purhonen (Helsinki)
- Pauliina Turakka Purhonen (Helsinki) - Tiina Vehkaperä (Kankaanpää)
- Vesa Väänänen (Heinola)


HAIHATUS 2009 Juhlavuosinäyttely

Haihatuksen kymmenettä kesänäyttelyä juhlistettiin levittäytymällä omalta tontilta ensin kesällä lähipiiriin ja siitä syksyllä kauemmas kiertäen. Haihatus 2009 (6.6.-16.8. Joutsassa oli valtakunnallisen Kulttuurin kiertotie -näyttelykiertueen keskipiste.

TAITEILIJAT 2009 Irja Alinen (Pori), Raimo Auvinen (Joutsa), Veli Granö (Helsinki), Heidi Hakkarainen (Kankaanpää), Heikki "Morgan" Hämäläinen (Sysmä), Aino Kajaniemi (Jyväskylä), Jaana Kautto (Jyväskylä), Mauri Korhonen (Suonenjoki), Virpi Lehto (Jyväskylä/Joutsa), Heidi Lunabba (Tammisaari), Outi Markkanen (Konnevesi), Merja Metsänen (Joutsa), Otto Santala (Helsinki), Maria Stereo (Sahalahti), Pekka Suomäki(Jyväskylä), Topi Suuronen (Helsinki), TimoTolonen (Iisalmi), Kalle Turakka Purhonen (Helsinki), Pauliina Turakka Purhonen (Helsinki), Seppo Uuranmäki (Jyväskylä), Vesa Väänänen (Heinola), Ylermi (Suomi)

Haihatus 2010 näkyi myös Joutsan kirkonkylällä. Kirjaston edessä, kävelytien puistikossa ja nelostien varressa oli Haihatuksen taiteilijoiden tekemää taidetta.

Kyläläiset pääsivät myös itse osallistumaan taiteen tekemiseen; koululaisten rakentamat linnunpelätit marssitettiin koko koulun voimin näyttävästi kulkueenakesäksi kirkonkylän keskustan pellolle ja pellolla oli kesän ajan myös avoin taidetyöpaja yleisön vapaasti käytettävissä.Joutsan kirjastossa on heinäkuun ajan esillä Jyrki Markkasen ja Ismo Hannulan Suomi-Hop -valokuvanäyttely, joka tarjosi matkaoppaiden Suomesta poikkeavanotoksen maamme kesätapahtumista.

Eräänä heinäkuisena lauantaina pääsivät naiset ja muut parrattomat kokeilemaan parrakasta identiteettiä Joutsan
torilla
Heidi Lunabban Studio Vilgefortis -performanssissa.


HAIHATUS 2008

Yhdeksäs Haihatus kesänäyttely oli huolissaan muun muassa ympäristön ongelmista. Neljän huoneen verran esillä olleen turkulaisen Hasan Fuat Sarin taide mietti vesikysymyksiä ja muita ihmisen tuottamia uhanalaisuuksia. Hasanin iso osuus oli kuin yksityisnäyttely ryhmänäyttelyssä, ei irtonaisena vaan kokonaisuutta terävöittäen. Sauli Sormusen ja Villityn shamanistinen yhteisteos vintillä kehoitti "menemään mehtään" ja ironian kautta samalla asialla olivat Haihatuksen pellon vallanneet ympäristötaiteilijat Kaisa Lipponen ja Päivi Hirvi. Kesän työpajassa istutettiin kasveja. Yleisön käytössä oli ruukkuja, siemeniä, pistokkaita, luonto ja oma mielikuvitus.

Taiteilijoita oli 22:
Raimo Auvinen, Joutsa, Hasan Fuat Sari, Turku, Päivi Hirvi, Jyväskylä, Heikki ”Morgan” Hämäläinen, Sysmä, Mauri Korhonen, Suonenjoki, Reino Koskinen, Korpilahti, Kaisa Lipponen, Jyväskylä, Outi Markkanen, Konnevesi, Merja Metsänen, Joutsa, Pekka Purhonen, Lahti, Minna Pyykkö, Helsinki, Tuukka Rönkkö, Jyväskylä, Tiina Saksholm, Kuopio, Sauli Sormunen, Hankasalmi, Pekka Suomäki, Korpilahti, Miika Tammisto, Jyväskylä, Josef Tomminen, Hämeenlinna, Minna Tuomanen, Jyväskylä, Kalle Turakka Purhonen, Helsinki, Pauliina Turakka Purhonen, Helsinki, Villitty, Hankasalmi, Vesa Väänänen, Heinola.
Kuvissa
Minna Pyykön Pitkä kahvihetki
Sauli Sormusen Linnunruokkijat (osa)

Näyttelyn ohessa oli myös esittävää taidetta:

- 24.6. ja 29.6. SIRKUS MINIMUS PULEX tirehtööri H.J.Morganin johdolla.
- 6.7. Marja Mattlar soivien kuviensa äärellä: Säv&san Marja Mattlar
- 13.7. Interaktiivinen symbolistisen ympäristötaideteoksen sosiaalipsykologinen muutostilaisuus - to
isinsanoen niittytalkoot - ohjattua osallistumista ympäristötaiteen parissa. Kaisa Lipponen ja Päivi Hirvi
- 12.7. Joutopäivien lastentapahtuma, MLL Joutsa ja Leivonmäki
- 12.7., 16.7. 17.7. ja 18.7. Pönttöjuttu, Teatterikoneen koko perheen lastenteatteriesitys.


HAIHATUS 2007

Vuoden keskisuomalaisen kulttuuriteko-palkinnon edellissyksynä pokannut taidelaitos Haihatus 2007 otsikoitiin unelmilla. Kesän paikoin syvistäkin kyseenalaistamisen syövereistä nousivat unelmat kepeästi ja korkealle. Näyttelyn tunneskaala oli kuin murkkuikäisen nuoren, hyökkäävän vihainen ja hempeän haaveileva yht´aikaa. Ihan päällimmäiseksi Haihatus edelleen tapansa mukaan jätti kokijaansa uusia ajatuksia ja hyvää hyrinää. Haihatus ei suinkaan levännyt laakereillaan vaan pisti vielä paremmin.

Aikansa jo urheilulle uhrannut Joutsan urheilukentän vanha selostamotorni oli jo lunastanut paikkansa Haihatuksen kesantopellon reunalla. Kesällä 2007 tornissa oli Tuukka Rönkön videoinstallaatio Kuinka kiivetä vuorelle. Tornista näkyvä suomalainen kesantopelto limittyi sopuisasti kaukaisten maitten vuoristokuviin, maailman ihmisten omilla kielillään kertomat unelmat osoittivat ihmisten samankaltaisuutta ja tiibetiläisen paimenen huilu kiiri koko kesän Haihatuksen yllä.

Työpajassa työstettiin omia unelmia lennätettävään muotoon keihäiksi, jotka jätettiin pellolle yhteiseksi unelmien näyttelyksi. Työpaja oli linkkinä myös Teatterikoneen kesäteatteriin Minusta tulee isona, jota esitettiin heinäkuussa Haihatuksen kesantopellolle rakennetussa katetussa pölliteatterissa.

Pauliina Turakka Purhonen, Kalle Turakka Purhonen, Veli Granö, Outi Markkanen, Heikki ”Morgan” Hämäläinen, Mauri Korhonen, Josef Tomminen, Minna Pyykkö, Vesa Väänänen, Pekka Suomäki, Eino Viikilä, Marko Kaiponen, Keijo Hurmerinta, Risto Mäkinen, Aleksi Kääntä, Sauli Sormunen, Venla Storhammar, Miika Tammisto, Tuukka Rönkkö, Hilja Marttila, Hanna Joutsijärvi, Miiamaija Mäntylä, Jorma Nieminen, Merja Metsänen ja Raimo Auvinen.


HAIHATUS 2006

Taiteilijoiden ja näyttelyvieraiden raja häilyi, kun yleisöllä oli yhä enemmän
mahdollisuuksia osallistumiseen ja tekemiseen.
Veli Granön ja Tuovi Hippeläisen Minuuden puutarha savityöpajassa yleisöltä syntyi viitisensataa omakuvaveistosta, jotka jäivät esille näyttelyyn ja julkaistiin verkkosivulle nähtäväksi.

Sanavaraston seinät täyttyivät lappusista, joihin yleisö oli kirjoittanut omia ajatuksiaan ja runonpätkiään. Kulkuneuvolan omaperäiset ja värikkäät menopelit saivat kyytiä kaikenikäisiltä.

Tiedotusvälineet kertoivat Haihatuksen kasvaneen yhdeksi mielenkiintoisimmista taidetapahtumista ja listasivat sen kesänäyttelyiden klassikoiden joukkoon. Näyttelyn sanottiin olevan epätavallinen taidenäyttely, outolintu muiden näyttelyiden joukossa ja kaukana perinteistä estetiikkaa tarjoavista näyttelyistä. Median arvion mukaan Haihatuksen taiteilijoiden teoksissa pursuaa tekemisen ilo, kokeilemisen into ja luomisen vimma, jossa taiteen materiaalin kirjo on uskomattoman kekseliäs.

Taiteilijat: Tuovi Hippeläinen,Veli Granö, Heikki ”Morgan” Hämäläinen, Vesa Väänänen,
Pekka Purhonen, Heikki Saure, Kalle Turakka Purhonen, PauliinaTurakka Purhonen,
Pekka Suomäki, Mauri Korhonen, Minna Pyykkö, Marko Kaiponen, Kaisa Oikarinen,
Outi Markkanen, Jarmo Laakso, Josef Tomminen, Merja Metsänen, Raimo Auvinen,
Jyväskylän nuorten taidetyöpaja


HAIHATUS 2005

Haihatus oli jo vakiintunut joutsalaisen kulttuurikesän keihäänkärjeksi. Erityisesti näyttely sai kiitosta osallistavista elementeistään, kuten Juha Kiwanon soittimista, joita sai vapaasti soitella. Avajaisissa yleisö pääsi osallistumaan Sade Hiidenkarin teokseen Naisen vaikeneminen, johon taiteilija otti yleisöltä lisää kipsimuotteja teoksen jatkumiseen muualla.

Taiteilijat 2005:
Bruno Balge, Veli Granö, Sade Hiidenkari, Aulis Jalkanen, Heikki ”Morgan” Hämäläinen, Juha Kiwano, Mauri Korhonen, Rauni Kyrö-Haapalainen, Pekka Purhonen, Minna Pyykkö, Niilo Rytkönen, Rune Snellman, Pekka Suomäki, Kalle Turakka purhonen, Pauliina Turakka purhonen, Merja Metsänen, Raimo Auvinen.


HAIHATUS 2004

Kehitys oli kulkenut takapihalta kulttuurin kiertotieksi, jolla ei etu- ja takapihoja erotella. Entisen mielisairaalan tilat, vintit ja puutarhat rönsyilivät taas aivoja ja tunteita koettelevaa taidetta. Esimerkkeinä mainittakoon suonenjokiset televisionraadoista ja säkillisestä sukkahousuja saippuaoopperaa aikaansaanut Mauri Korhonen ja juurakoistaan vereviä veistellyt kansantaiteilija Niilo Rytkönen, helsinkiläinen kansainvälisesti tunnettu ja palkittu valokuvaaja Veli Granö sekä jo edesmennyt joutsalainen monitaiteilija Bruno Balgé, jonka muistonäyttelyn taiteilijaystävät vihdoinkin kokosivat Haihatukseen.

* Voitto Antila * Bruno Balgé * Veli Granö * Leena Granqvist * Sade Hiidenkari * Jarmo Husso * Heikki 'Morgan' Hämäläinen * Markku Jääskeläinen * Mauri Korhonen * Annikki Kuivila * Kari Muttonen *
Pekka Purhonen * Niilo Rytkönen * Pekka Suomäki * Kalle Turakka-Purhonen * Vesa Väänänen * Merja Metsänen *
Raimo Auvinen


HAIHATUS 2003

Talo maalattiin keväällä 2003 rohkeasti violetin väriseksi. Värivalinnasta on kuultu nonenlaista palautetta vielä myöhemminkin. Enimmäkseen myönteistä.
Kannatusyhdistys Haihatuksen Henki perustettiin keväällä 2003.

Kesänäyttelyssä oli mukana 14 taiteilijaa:

Heikki `Morgan´Hämäläinen, Jarmo Itäniemi, Anja Jääskeläinen, Mauri Korhonen,
Matti Mattsson, Urho Meronen, Kari Muttonen, Pekka Purhonen,Timo Saarinen,
Akateeminen Suomalainen, Pekka Suomäki, Vesa Väänänen, Merja Metsänen ja Raimo Auvinen


HAIHATUS 2002

Jouluksi 2001 Haihatus muutti Joutsaan, kunnan entisen kunnalliskodin tiloihin. Maaliskuussa esittäydyttiin uusille naapureille talon oman väen Avoimet ovet -näyttelyllä.

Haihatus kesänäyttely jatkoi hyväksi todettua linjaansa. Uudet tilat todettiin toimiviksi, näyttely ripustettiin entisiin laitostiloihin, vintille ja vanhaan puutarhaan. Taiteilijoita oli 17:
Lahtelainen Pekka Purhonen ihastutti tai vihastutti horkkaisella sairasvuoteellaan. Heinolalainen Vesa Väänänen kritisoi maailmanmenoa fantasiamaisilla romuveistoksillaan. Joutsan oma poika Tommi Pylkkö oli valokuvannut maaseudun elinvoimaisuutta kotiseutunsa taajaman ja haja-asutuksen rajamailta. Sysmäläisen Morganin eli Heikki Hämäläisenmonimuotoisessa ja ronskissa taiteessa piili syviä tunteita ja mielipiteitä. Pekka Suomäki herätti kysymyksiä maaseudun tilasta kierrätysteoksillaan. Hirvensalmella eläkepäiviään viettävä Reino Niiniranta oli maalannut lapsuusmuistonsa rullakaihtimelle. Pirjo Kaartinen Lahdesta oli vääntänyt pajua ja piikkilankaa, Vieremän tyttö Hanna Forss maalannut värikästä sielunmaisemaansa ja joutsalainen Vesa Pihlajakirjannut mietteitään kuviinsa. Metallia olivat työstäneet Timo Saarinen Hartolasta ja Kari Muttonen Pertunmaalta.

Samana kesänä Haihatuksen tiloissa oli myös Jukka Mäkelän soitinnäyttely ja -paja: Kaikkea se piru hulluilla teettää.


HAIHATUS 2001

Toisena kesänä taide vietiin jo koulun ulkorakenuksiinkin: navettaan ja monireikäisiin koulun tyttöin ja poikain ulkohuusseihin.

Näyttelyä mainittiin lehdessä Itä-Hämeen Kiasmaksi ja mukaan oli huolittu takapihan tekijöiden lisäksi etupihan taiteilijoitakin.

Suuren suosion saavutti talven mittaan kyläläisten kanssa yhdessä ponnistettu Forest Camp -metsäteatteriryhmän musiikillinen iloittelu Menikö metsään?HAIHATUS 2000

Valtakunnallinen takapihan taiteilijoiden näyttely oli keskellä Suomea ja metsää, Nokan vanhalla kyläkoululla.

Esillä oli monenlaista luovuutta, kylähulluutta, hulvattomia ideoita ja tunteen paloa. Mottona oli: rajaton luovuus on jokaisen oikeus ja haihatteleminen tärkeää.
Näyttelyn suojelijana oli M.A.Numminen omien vuosiensa 1966-1969, 1973-1979, 1984-1989 sekä vuosien 1994 ja 2000 osalta. Aprikoikoon kukin tykönään, miksi juuri noiden vuosien osalta ja miksi vain niiden ja mitä kaikella oikeastaan tarkoitetaan, kuten taiteilija Numminen itse asian ilmaisi.