Tiedotteet

Median yhteydenotot: Jenni Sarolahti, 050 3720828, haihatus@haihatus.fi. Ajankohtaisia valokuvia median käyttöön löydät Lehdistökuvat-sivulta.

Tiedote 29.1.2019

Metsästä!
Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely Haihatuksessa helmikuussa


Haihatuksen 20-vuotisjuhlavuoden aloittaa marraskuussa menehtyneen kuvataiteilija Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely. Näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan ja tarkkasilmäisen yhteiskuntakriitikon töitä viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta.

Näyttelyn ovat koonneet yhteistyössä taiteilijat ja Metsäsen ystävät Virpi Lehto ja Benjamin Phillips Nozdrachev. Varhaisimmat työt ovat taiteilijan nuoruudesta 1970-luvulta, ja onpa mukana vielä syksyllä 2018 tehtyjä piirroksiakin.

Piirtäessä Metsäselle ominta oli luonnosmaisen sujuva viiva ja kevyt väritys. Taideopintojen myötä piirtäjän repertuaari laajeni maalauksiin, ja myöhemmin installaatioihin sekä ympäristötaiteeseen.

“Merjan tekniikoiden moninaisuus oli huikea - en ollut sitä aivan tajunnutkaan ennen kuin aloimme koota teoksia yhteen”, sanoo Virpi Lehto, toinen näyttelyn rakentajista.

Metsänen rakasti lenkkejä Joutsan metsissä ja pitkospuilla, erilaisia tiloja, valkoista väriä ja vanhaa puuta. Aiheet töihinsä taiteilija löysi ihmisistä, luonnosta sekä yhteiskunnan omituisuuksista.

“Monia näyttelyn teoksista yhdistää yhteiskunnan terävä havainnointi ja kommentointi. Vaikka viiva olisi kevyt ja yksinkertainen, sanoma voi olla painava”, Lehto kuvaa.

Hersyvänä tekstintekijänä Merja Metsänen julkaisi kolme kirjaa ja yhden sarjakuva-albumin, kirjoitti sanomalehtikolumneja sekä teki pilapiirroksia mm. paikallislehti Joutsan Seutuun. Paitsi kuvataiteilija, Merja Metsänen oli myös taidelaitos Haihatuksen toinen perustaja sekä toiminnanjohtaja.


Metsästä!
Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely

Haihatuksen violetissa talossa (Jousitie 70, 19650 Joutsa)
Avoinna 9.-10.2. ja 16.-17.2. klo 12-16
Ryhmille tilauksesta muulloinkin.
Vapaa pääsy & kahvitarjoilu.

Virpi Lehto esittelee näyttelyn lauantaina 9.2.2019 klo 13.00.


Lisätietoa

Näyttelykokonaisuus: Virpi Lehto, 040 732 7513
Ryhmien varaukset: Anni Auvinen, 040 755 2818
Valokuvia saatavilla täältä

Tiedote 26.1.2019

Taidelaitos Haihatus täyttää 20 vuotta


Haihatus täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja nojaa uudessa tilanteessa entistäkin tiukemmin vahvuuksiinsa: 20-vuotisjuhlavuosi on ylistys rajattomalle taiteelle, ja ihmisille sen äärellä. Taidelaitos muuttuu entistäkin vapaaehtoisvetoisemmaksi ja panostaa kohtaamisiin.

Juhlavuoden aloittaa Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely

Näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan ja tarkkasilmäisen yhteiskuntakriitikon töitä viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyn ovat koonneet yhteistyössä taiteilijat ja Metsäsen ystävät Virpi Lehto ja Benjamin Phillips Nozdrachev. Varhaisimmat työt ovat taiteilijan nuoruudesta 1970-luvulta, ja onpa mukana aivan vielä syksyllä 2018 tehtyjä piirroksiakin.

Metsästä! Merja Metsäsen retrospektiivinäyttely on avoinna Haihatuksen violetissa talossa (Jousitie 70, 19650 Joutsa) 9.-10.2. ja 16.-17.2.2019 klo 12-16 (ryhmille tilauksesta muulloinkin).

Ei kesää ilman Haihatus-kesänäyttelyä

Haihatuksen järjestyksessään 20. kesänäyttelyn suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Näyttelyn kokoavat Haihatuksessa viime vuosina tutuksi tulleet kuraattorit ja taiteilijat Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Tiia Matikainen ja Pasi Mälkiä. Kesänäyttelyä kootaan Haihatuksen omintakeisessa hengessä, ja 20-vuotisjuhlavuonna näyttelyssä korostuvat kohtaamiset. Näyttely on avoinna 29.6.-4.8.2019 (ryhmille 16.8. saakka), ja avajaisia vietetään avoimen kansanjuhlan merkeissä lauantaina 29.6.2019.

Haihatuksen henki ry:n hallitus vaihtui

Taidelaitos Haihatusta pyörittävässä Haihatuksen henki ry:ssä puhaltavat muutoksen tuulet. Haihatuksen perustaja ja yhdistyksen hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Raimo Auvinen jäi eläkkeelle, ja puheenjohtajaksi valittiin Ellinoora Auvinen. Muut hallituksen jäsenet ovat Jenni Sarolahti (vpj.), Leena Gäddnäs ja Nina Kuikka (varalla Miika Tammisto ja Yrjö Similä).

Utopia-talolle etsitään ostajaa

Haihatuksen henki ry:n toiminnan muuttuessa Haihatuksen hienolle residenssitoiminnan talolle, eli ns. Utopia-talolle etsitään ostajaa. Talo voidaan myydä toimintoineen tai vain kiinteistönä. Myös muut ehdotukset huomioidaan. Haihatuksen muut talot jatkavat toimintaansa normaalisti (ja Utopiakin toistaiseksi).


Lisätietoa:
Ellinoora Auvinen, pj., 044 344 5333
Jenni Sarolahti
, viestintä, 050 372 0828
Anni Auvinen, ryhmät, tilat ja tapahtumat, 040 755 2818

haihatus@haihatus.fi

Tiedote 23.11.2018

Joutsalaisen taidelaitos Haihatuksen perustaja Merja Metsänen on kuollut


Kuvataiteilija Merja Metsänen, joutsalaisen taidelaitoksen Haihatuksen perustaja ja toiminnanjohtaja, menehtyi aggressiiviseen aivosyöpään myöhään keskiviikkoiltana, vain vajaa neljä kuukautta aivokasvaimen diagnosoinnin jälkeen.

Merja Metsänen oli keskisuomalainen kuvataiteilija, kuvittaja, pilapiirtäjä ja kirjailija. Ensi vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävän Haihatuksenkantavana voimana Metsänen oli keskisuomalaisen kulttuurielämän umpihankihiihtäjä – yhteiskunnan ja ihmisten teräväsilmäinen havainnoija, sekä tekijä, jolle taide ja sen vapaa harjoittaminen olivat arvo itsessään.

65-vuotias Merja Metsänen oli myös äiti, isoäiti ja aiemmin myös monen lapsen sijaisäiti.

VIVA GRANLUND ARKki