Taidetoiminnan talo

Joutsalaisen taidelaitos Haihatuksen uusi taidetoiminnan Fantasia -talo avautui yleisön käyttöön keväällä 2015. Fantasia on Joutsan entisen kurjainhoitolaitoksen väentupa, jonka Haihatus peruskorjasi vuosien 2011-2014 aikana taidetoiminnan tilaksi, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia; esityksiä ja kokoontumisia, taiteella tai ilman.

Fantasiassa on myös jokaiseen itseensä kunnioittavaan kulttuuripitäjään kuuluva pieni taidekauppa, jossa voivat täst´edes tehdä taideostoksensa niin joutsalaiset kuin muutkin taidenälkäiset.

ranskalais-saksalaisen Philippe Beer Gabelin kantelekonsertti Fantasiassa huhtikuussa 2015

kantele_philippe_2015.jpg

Fantasian tarina

fantasia400.jpg

Roskispömpeli
Kaikki alkoi siitä kun köyhän kulttuuri-yhdistyksen väki kyseli kunnanvirastolla kunnan varikolla näkemäänsä roskiskatosta omaan käyttöönsä. Samalla reissulla he saivat ohimennen vihiä naapuritalonsa mahdollisista purkuaikeista. Vanhan hyvärunkoisen hirsitalon purku-uhka kirpaisi, joten kuntaan jätettiin äkkiseltään puolhuolimaton vihjaus siitä, että sille saattaisi hyvinkin löytyä käyttöä omasta pihapiiristään.

Naapuritalo
Tavallinen, vuosien varrella rumaksi uudistettu talo on alunperin rakennettu Joutsan kurjainhoitolaitoksen väentuvaksi. Vielä kuluvan vuosituhannen alkuvuosina sitä asutti vaihtuva joukko alkoholisteja. Naapurihaihatuksessa talosta puhuttiin "humppilana" ja kevään ääniksi tiedettiin kuistilta kuuluva matala örinä humppien siirtyessä savuisesta torpastaan ulos virvoittelemaan. Naapuruus oli silti ihan myönteistä, ei sen isompaa häiriötä, jossei iloakaan.
Muutaman viimeisen vuoden talo toimi kirpputorin huonekaluvarastona.

Ehdotus
Kuukauden kuluttua tuli kutsu kuntaan juttusille ja yllättävä tarjous. Roskispömpeliä ei edes mainittu, vaan koko kurjainhoitolaitoksen kiinteistöä tarjottiin ostettavaksi. Pelkkää purku-uhan alaista piharakennusta ei luvattu myydä, vaan samalla tontilla oleva kurjainhoitolaitoksen entinen sairasosasto-rakennus sisältyisi kauppaan.

Huhhuh, siinä vaiheessa köyhä kulttuuriyhdistys otti kylmä hiki otsallaan aikalisän ja mietti kuukauden ajan tarkasti, porukalla ja oikein monellakin porukalla ennenkuin teki tarjouksen. Yhdistyksen hallussa oli jo ennestään kurjainhoitolaitoksen entinen mielisairasosasto, joten kyllähän toiminnan laajentaminen koko kiinteistöön kiinnosti, varsinkin kun tiloille oli sopivaa käyttöäkin mielessä.

Kiinteistökauppa
Kunnassa puolestaan haluttiin päästä eroon suuria ylläpitokuluja aiheuttavista taloista, joten hallitus hyväksyi tarjouksen yksimielisesti. Valtuusto sen sijaan veti jarrua, koska yllättävä kiinteistökauppa aiheutti paikkakunnalla yleisen hätäännyksen, kuten niin usein kunnan omistamia taloja myytäessä. Julkisen myyntimenettelyn jälkeen se silti myytiin ainoan tarjouksen tehneelle kulttuuriyhdistykselle, velaksi ja viiden vuoden maksuajalla.

Siinä sitten oltiin! Kolmen suuren talon valtavien ylläpitokustannusten maksajina, yhden täydellisen peruskorjauksen ja kahden muuten vaan jatkuvaa remppaamista vaativan talon omistajina. Jupakka oli myös jakanut kuntalaiset ystäviin ja vihamiehiin, mikä kyllä tuli selväksi kylällä liikkuessa.

Remppa
Isoa remonttia tehtiin kolme ja puoli vuotta. Remonttimiehinä ovat olleet niin paikalliset kuin ulkomaita myöten tulleet vapaaehtoiset taidekulttuurin ja vanhojen hirsitalojen ystävät. Talolle saatiin rakennustarkastajan käyttölupa helmikuussa 2015.

fantspyykkari450.jpg

Haihatus, Utopia ja Fantasia
Talo on saanut nimekseen Fantasia, joka Wikipedian mukaan tarkoittaa mielikuvitusta. Yllättävänä kylkiäisenä tulleesta isommasta rakennuksesta tuli Utopia, koska se tarkoittaa ihanneyhteiskuntaa, jota ei ole.
Utopisti puolestaan tarkoittaa taivaanrannan maalaria, joka ei ymmärrä tai ajattele realiteetteja. Heitäkin on, mikä lienee täten todistettu.

fantasia_eu_logo_450.jpg