NÄYTTELYARKISTO
muut näyttelyt
(kesänäyttelyt omalla sivullaan)

METSÄSTÄ! Merja Metsäsen retrospektivinäyttely
9.-10.2.2019 ja 16.-17.2.2019 klo 12-16

Ryhmille tilauksesta muulloinkin.
Lue lisääMaisemareitti / Scenic Route
15.9.-6.10.2018

Minna Soraluoma, Eija Pii, Kristine Nordling, Sari Mansala, Anne Koivumäki, Taina Rantala, Claes Lindqvist, Sini Vainio, Elina Autio ja Jemena Höijer.

HAIHATUS INTERNATIONAL 7

15.9.-6.10.2018

Sirja Moberg, FIN; Sayaka Makita, JAPAN; Noelle King, USEmma White, AU; Eliana Jacobs, CAEdward Arrowsmith, AU; Benjamin Phillips Nozdrachev, AU; Tuomas Hallivuo, FIN; Abigail Giblin, AU; Saskia Järve, EE; Maija Fox, Scotland, UK; Petra Korte, DE; Rowan Wheeler, Wales, UK; Minh Duc Pham, DE; Anuradha Misal, IN / DE; Essu Koskinen, FIN; Aino Seppä, FIN; Cori Nease, USJIPPO ja SYYT
Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto

JIPPO SKjL:n jäsenyhdistysten taiteilijoille avoin vuosinäyttely Haihatuksen alakerrassa 2.9.-16.10.2016

Jouni Airaksinen (Kuopion KT), Riitta Forsman (Helsingin TS),Sanna Haimila (Lapin TS), Anssi Hanhela (Oulun TS), Milla Hannula (Turun TS),Eeva Honkanen(Helsingin TS), Leena Illukka (Helsingin TS), Maria Kalakivi (Vantaan TS), Anna Kiljunen (Helsingin TS),Veera Launonen & Ilkka Martti Kivelä (Kuopion KT), Pippa Laurio (Pieksämäen KTS), Riikka Mattinen (Joensuun TS), Jussi Meuronen (Helsingin TS), Eliisa Määttälä (Turun TG), Heidi Naumanen (Jyväskylän TS), Aino-Kaarina Pajari (Jyväskylän TS), Matti Pirhonen (Länsi-Uudenmaan TS), Hanna Råst (Helsingin TS),Sanni Seppä (Tampereen TS), Emmi Tavela (Helsingin TS), Elsa Trzaska (Rajataide), Sanna Vainionpää (Turun TS), Annina Åsvik (Helsingin TS) jaEero Österberg (Lapin TS).

Juryttäjä taidemaalari (KuM) Sami Korkiakoski.

Riitta Forsman, Merkityt kortit, 2015, sekatekniikka

SYYTSKJL:n kutsunäyttely Haihatuksen vintillä.

Valitut taiteilijat:
Pavel Ekrias (NYTE), Liisa Hietanen (Tampereen TS), Teemu Kangas (Tampereen TS), Maria Pääkkönen (Rajataide) ja Atte Uotila (Lahden TS).

Juryttäjä kuvataiteilija (MA) Antti-Ville Reinikainen.

LOKAKUU 2015 Kolme näyttelyä:

Haihatuksen lokakuun näyttelyihin osallistuI yhteensä 22 taiteilijaa.

10.-30.10.2015 ti-su 12-17, VAPAA PÄÄSY

HAIHATUS MYYTÄVÄNÄ

mahansanoin600.jpg

Haihatus Myytävänä

Virpi Lehto, Johanna Juvonen, Biagio Rosa, Outi Markkanen, Merja Metsänen ja Vesa Väänänen

kuvassa Merja Metsäsen "Mähän sanoin"

HAIHATUS INTERNATIONAL 4

Amy_Anderson_Haihatus_3_450.jpg

Haihatus International 4 oli Haihatuksen neljäs kansainvälisten residenssitaiteilijoin esittäytyminen.

Amy Anderson, Yhdysvallat- Gözde Baskent, Turkki - Yael Caffrey, Israel - Joao Diniz, Brasilia - Kira Doutt, Yhdysvallat - Jennifer Dozier, Yhdysvallat - Lisa von Hoffner, Yhdysvallat - Nikkita Horne, Australia - CC Lin, Taiwan - Melody Jane, Englanti/Suomi - Hannah Tuck, Yhdysvallat - Ruth Taylor, Hollanti - Auke de Vries, Hollanti

kuvassa osa Amy Andersonin installaatiosta

ANATOMINEN AHTAUS

kissanainen.JPG

Anatominen ahtaus, kolmen erilaisen tekijän yhteisnäuttely. Vappu Tuomisto on elokuvantekijä, omimpina aloinaan käsikirjoitus ja animaatioelokuva. Suvi Maaranen tekee nykytaiteilijan ammattiin valmistavia opintoja. Elisa Honkanen opiskelee humanistisessa tiedekunnassa Lähi-idän tutkimusta ja sukupuolentutkimusta. Tämän lisäksi Suvi Maaranen ja Elisa Honkanen ovat kätilöitä.

Esillä oli kehollisuudesta kertova installaatio, jossa oli piirrosten lisäksi mukana Senegalissa piirretty animaatioelokuva. Tekijät ovat vuonna 2014 tutustuneet Senegalin laamb-painikulttuuriin, kätilöihin ja synnyttäjiin sekä perinteiseen sabar-tanssiin ja -rummutukseen. Teos on kehittynyt vuorovaikutuksessa senegalilaisen ympäristön kanssa.

Kuvassa Kissanainen

SYYSKUU 2015

mysterio-a4.jpg

KEVÄTNÄYTTELYT 2015

kevat_kutsu_2015_600.jpg

SYYSNÄYTTELYT 2014

SENZA TETTO
Johanna Juvonen & Biagio Rosa

Jyväskyläläiset taiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa ovat työskennelleet tiiviisti työparina Italian opiskeluvuosistaan 2004 - 2009 lähtien. Näyttelyssä on esillä viimeisten vuosien tuotantoa, sekä tänä syksynä näyttelyä varten valmistuneita että vanhempia, näyttelyn nimeen Senza tetto – koditon linkittyviä teoksia. Näyttely käsittelee kodittomuuden ja juurettomuuden suuria tunteita.

Lähtökohtana teoksillemme ovat usein meitä askarruttavat, vaikeasti käsitettävät asiat. Uutisvirta yltää työskentelyymme osaltaan tiedostamattakin. Ajankohtaiset asiat antavat ajattelemisen aihetta ja myllertävät mielessä. Teoksemme syntyvät näistä tunnetiloista ja tasapainottelevat vastakohtien välillä.

Materiaalit ja tekniikoiden sekoittelu on mielenkiintoista ja meillä on jatkuva kokeilunhalu. Eri tekniikoin toteutetuissa teoksissamme yhdistelemme maalausta, valokuvaa ja kierrätysmateriaaleja. Haihatus pihapiireineen ja materiaalivarastoineen on ollut meille aarreaitta.”

Johanna Juvonen & Biagio Rosa
045 1266171
www.johannabiagio.weebly.com

juvonenrosa_senza_tetto_-_400.jpg

HAIHATUS INTERNATIONAL 2

Haihatuksen taiteilijaresidenssissä kesällä 2014 työskennelleiden kuvataiteilijoiden Haihatus International 2 -yhteisnäyttelyyn osallistuu tällä kertaa kuusi taiteilijaa kuudesta maasta:

Dorota Janecka, Puola – Julian Leonard, USA – Juyoung Lee, Korea – Katrina Stamatopoulos, Australia – Ludivine Large-Bessette, Ranska – Randall Mosman, Usa/Ruotsi.

Esillä on installaatioita, valokuvia, veistoksia, kuvituksia ja ääniteos. Kaikki teokset on tehty residenssijakson aikana kesä - syyskuussa 2014 Joutsassa.

residence artists

Dorota Janecka, Poland

Julian Leonard, USA

Juyoung Lee Korea

Katrina Stamatopoulos, Australia

Ludivine Large-Bessette, France

Randall Mosman, USA/ Sweden

76c2cb_45b96fc8b23e4b2a8a8e8a3900cefd2f.jpeg

LUDIVINE LARGE-BESSETTE
with collaboration of the dancer Mathieu Calmelet
Adaption 4/13

KEVÄTNÄYTTELYT 2014

* 6. - 27.4.2014 - ti - su klo 12 - 17 -

JOUTSAN AIKA
Virpi Lehto

Joutsalaistuneen kuvataiteilijan Virpi Lehdon yksityisnäyttely.

Virpi Lehdon yksityisnäyttelyn nimi Joutsan aika viittaa Jyväskylässä syntyneen, Lahdessa ja Barcelonassa opiskelleen taiteilijan tämänhetkiseen asuinkuntaan. Virpi muutti Joutsaan Jyväskylästä vuonna 2008.

Virpi Lehto on monipuolinen taiteilija, jonka päätekniikka on maalaaminen. Joutsan aika -näyttelyn työt on tehty avarellejä, puuvärejä, tussia ja öljyväriä käyttäen. Teokset ovat Joutsan aikana tehtyjä ja kuvaavat tämän ajan tapahtumia.

. haihatuskevatkutsu3.jpg

Virpi Lehdon Teenjuoja (osa)

HAIHATUS INTERNATIONAL

Näyttelytilan punaisessa päädyssä Haihatuksen taiteilijaresidenssissä työskennelleiden taiteilijoiden yhteisnäyttely. Työt on tehty residenssijakson aikana, mukana on valmiiden ja tähän näyttelyyn tehtyjen teosten lisäksi myös luonnostelevaa taiteentekemisen prosessia

rose_building.jpg

Rose Dickson Building a Raft (video)

Pohjoinen Rakkaus
Suomen Pohjoismaisen Taideliiton näyttely Haihatuksessa 10.8.-22.9.2013

Suomen Pohjoismainen Taideliitto jatkoi 2013 jurytettyjen näyttelyiden sarjaansa. Tällä kertaa teemana oli “Pohjoinen rakkaus”. Näyttelyyn osallistui 80 taiteilijaa.

huone11_4502.jpg

JÄNIKSEN VUOSI 1.12.- 28.3.2011

Kiiltokuva, kuvakirja, kannu, muki, kynttilä, juliste, postimerkki,
piparkakkumuotti...

Outi Markkasen pupukokoelmanäyttely 1.12. - 21.12.2011
arkena ja pyhänä klo 12-18, lauantaisin klo 10-15. Vapaa pääsy.

Jäniksestä on moneksi, niin moneksi että niistä on syntynyt kiinnostava, ihana, alati laajentuva kokoelma. Outi Markkanen on keräilijä, jota kiehtoo erityisesti se, miten monella tavalla kaikille tuttu asia voidaan kuvata ja silti jokaisesta kuvasta tunnistaa.

”Jäniksen vuosi” näyttelyssä esitellään useiden kirjankuvittajien pupuhahmoja postikortteina ja kirjanäyttelynä. Esillä on myös Outi Markkasen omia kuvitusoriginaaleja kirjoihin Jonnin korvat ja Jonnin joutavaa. Yhteistyönä Jaana Lapon kanssa syntyneiden Jonni kirjojen päähenkilö on korvaton pupu.

Kokonaisuuteen sisältyy myös taideaarteita, esimerkiksi taidegraafikko
Outi Heiskasen Musta jänis ja ruotsalaisen taidegraafikko Helmtrud Nyströmin
Yksinäinen jänis

janispieni.jpg

KIHVELIHAIHATUS

kuukausi Hankasalmella 2011

Haihatuksen sielujen sukuisuus Kihveli Soikoon -festivaalin kanssa on ilmeistä; Haihatus tekee kuvataiteessa sen mitä Kihveli Soikoon! musiikissa. Hikisiä miehiä ja suorasanaisia naisia on tekijöinä kummassakin.

Haihatus vei heinäkuussa 2011 Kihveli Soikoon! -festivaaliin Hankasalmen asemalle ympäristötaidenäyttelyn ajalle 12. - 31.7.2011

Taiteilijat olivat Raimo Auvinen, Virpi Lehto, Outi Markkanen, Merja Metsänen, Kirsi Pitkänen ja Vesa Väänänen.

Kuvassa Vesa Väänäsen Huuliharppu

kihveli_huuliharppu300.jpg

HAIHATUS MENEE BAARIIN

vuosi Jousibaarissa 2006-2007

Haihatuksen näyttelysarja Haihatus menee baariin esitteli vuoden ajan kolmen erilaista taidetta
tekevän miehen taidetta. Kukin taiteilija oli esillä kolmisen kuukautta.

Sarjan aloitti talvella 2006-2007 sysmäläinen Heikki "Morgan" Hämäläinen omintakeisilla ja reipasotteisilla maalauksillaan.

Kesän 2007 taiteilijana oli korpilahtelainen Pekka Suomäki.
Viimeinen nousu -valokuvanäyttely kuvasi katoavan maaseudun karua totuutta erään tilan tarinan kautta.

Syksyn 2007 esillä olivat jyväskyläläisen Matti Koistisen teatterikuvat. Valokuvaamista harrastavan kulttuurituottajan valokuvia jyväskyläläisten teatteriryhmien esityksistä.

jousibaari-suomaki.jpg

ÖITÄ

kuukausi Suonenjoella 2004
Merja Metsäsen ja Raimo Auvisen Öitä -näyttely oli syyskuussa 2004 Suonenjoella.

Öitä -näyttelyn teokset olivat kierrätysmateriaaleista rakennettuja veistoksia, installaatioita ja kollaaseja.


kuvassa Merja Metsäsen Painajainen, josta Suonenjoen koululaiset sanoivat näin:

- Teos kuvaa jatkuvaa painajaista, joka jää vaivaamaan ihmisten mieliin

- Ahdistava, pakoonpääsemätön tunne. Siitä toivoisi, että se purkautuisi, jotta siitä painajaisesta pääsisi pois - miltähän tuntuisi olla sisällä?

- Vanhoja. Pyöreeltä ja se näyttää ihan talipallolta. Lintujen ruokaa.

- Varmaan sillä on ollut jonkinlainen aggressio…
Lievittääkseen sisäistä aggressiota on täytynyt tehdä tuollainen taideteos

painajainen.jpg

YHTEISKUNTAKRITIIKKIÄ YLIOPISTONMÄELLÄ

pari viikkoa Jyväskylän yliopistonmäellä 2004

Haihatus laski isäntäparinsa kaupunkiin huhtikuussa 2004.

Yläkaupungin Yö -tapahtuman ytimeen yliopiston kampusalueelle vietiin
Merja Metsäsen ja Raimo Auvisen yhteiskuntakritiikkiä.

Näyttely oli esillä pari viikkoa, Yläkaupungin yöstä vappuun.


kuvassa Raimo Auvisen Suomalaisia pätkätyöläisiä

suomalaisia_patkatyolaisia_pieni.jpg

KAIKKEA SE PIRU HULLUILLA TEETTÄÄ

Soitinnäyttely ja -kurssi Haihatuksessa 2002

Soitinrakentaja Jukka Mäkelä Petäjävedeltä toi säilykepurkeista ja muista
kierrätysmateriaaleista tehtyjä soittimia näytille Haihatukseen 26.6.-14.7.2007.

Purkkibassot ja kukkaruukkurummut herättivät paljon ansaittua kiinnostusta.

Joutsan Joutopäivä-viikolla maestro Mäkelä esitteli itse kahden päivän ajan soittimiaan ja opasti Haihatuksen kävijöitä tekemään omat soittimensa.

Kukkaruukkurumpuja, pursaksia ja sikspäkkejä syntyi kotiinvietäviksi useita.

Lisää tietoa Jukka Mäkelän omilla sivuilla http://www.smart-art.net/jm/.

jukka_makela.jpg

HAIHATUSTIRKISTYS

Hartolan K-Marketissa 2000

Joulukuussa 2000 Haihatus vei näyttelyn Hartolan kirkonkylälle.

Joulukuun ajan oli K-Market Aaltosen yläkerrassa esillä haihatustaiteilijaryhmän taidetta. Näin tarjottiin hartolalaisille mahdollisuus jouluostosten lomassa lepuuttaa silmiään ja virkistää aivojaan.

taiteilijat olivat Raimo Auvinen, Martti Hömppi, Heikki Morgan Hämäläinen, Maya Linna, Merja Metsänen, Kalevi Hanhinen, Anneli Stylman, Anita Tuukkanen, Vesa Väänänen

kuvassa Martti Hömpin penkkiurheilijat maaottelussa

penkkiurheilijat_maaottelussa.jpg